Jan
en Later
Jan Belier (80) is vrijwilliger in de Albert Heijn Museumwinkel op de Zaanse Schans. Hij begon op zijn 17e in een Albert Heijn-winkel, werkte daarna als handboekenredacteur en opleidingskundige/managementtrainer op het hoofdkantoor en was ten slotte personeelsmanager in de regio Amersfoort.
Wat vind je leuk aan de Museumwinkel?
‘Ik ben ooit begonnen als kruidenier en in de Museumwinkel voel ik me weer een beetje kruidenier. De Museumwinkel bestaat al sinds 1967. De inrichting is een replica van de allereerste winkel van Albert Heijn in Oostzaan. We verkopen een paar producten, zoals trommeltjes met koek, oud-Hollands snoep, koffie en water. Ook de posters met cartoons van de legendarische Boffie koffiecampagne zijn populair. Maar eigenlijk is de verkoop bijzaak. Het gaat vooral om de historie van Albert Heijn. Ik vind het leuk om te vertellen over de geschiedenis van het bedrijf en over de familie. Grootvader en oprichter Albert, de zonen Gerrit en Jan en de kleinzonen Albert en Gerrit-Jan. Dat is een interessant verhaal. Maar ik voer ook andere gesprekken, bijvoorbeeld over oude producten en voorwerpen in de winkel. Soms herkennen mensen in de winkel iets ouds en beginnen ze zelf een verhaal. Het werk in de Museumwinkel is heel afwisselend.’
Is de Museumwinkel elke dag open?
‘Dat zouden we graag willen. Elke dag komen er bezoekers naar de Zaanse Schans, waar de winkel staat. De Zaanse Schans is een dorpje dat in de jaren zestig is ontstaan door het neerzetten en opknappen van monumentale panden en molens uit de Zaanstreek. Het is een prachtige toeristische trekpleister. Vooral in het hoogseizoen, vanaf Pasen tot en met oktober, is het druk. Dan komen er bezoekers van over de hele wereld. Dan is de winkel 6 dagen in de week open van 11 tot 16 uur. Op maandag zijn we gesloten. Het liefst zouden we elke dag open zijn, maar er zijn niet genoeg vrijwilligers. Buiten het hoogseizoen om zijn we alleen in de weekends open.’
‘Ik vind het leuk om te vertellen over de historie van Albert Heijn’
Jan Belier
Hoe ziet een werkdag eruit?
‘Ik ben er een halfuur voor openingstijd. Dan is er genoeg tijd om de koffiemachine in te schakelen en andere voorbereidende werkzaamheden te verrichten. We staan altijd met z’n tweeën in de winkel. Meestal verdelen we de taken. De een staat bij de kassa en doet vooral de verkoop, de ander staat aan de zijkant om gesprekjes met mensen te voeren en vragen te beantwoorden. Maar het is geen strakke taakverdeling hoor. Als de vrijwilliger bij de kassa lang in gesprek is met een bezoeker, springt de ander bij achter de kassa. Het werk komt neer op informatie geven en verkoopactiviteiten, maar de informatie is het belangrijkst.’
Kan iedereen vrijwilliger worden?
‘In de tijd dat ik begon, vijftien jaar geleden, waren de vrijwilligers gepensioneerden van Albert Heijn. Tegenwoordig zijn er ook mensen met een andere achtergrond, bijvoorbeeld uit de verpleging. Het belangrijkste is dat je de museumwinkel leuk vindt, dat je graag met mensen praat en dat je geïnteresseerd bent in de historie van Albert Heijn. Het is ook een aanbeveling als je je in het Engels kunt redden. In het hoogseizoen komt zo’n 80 procent van de bezoekers uit het buitenland. Van Engeland tot Azië of Amerika, ze komen overal vandaan. Als vrijwilliger word je goed ingewerkt en begeleid. Je loopt mee met iemand die ervaring heeft. Ik vind het na vijftien jaar nog steeds leuk. Zolang de energie het toelaat, blijf ik dit doen.’
Meer weten over vrijwilligerswerk in de Museumwinkel van Albert Heijn in de Zaanse Schans? Jan Belier geeft graag informatie: 06-10621774. Of wil je je meteen al aanmelden? Dat kan bij coördinator Jan Kempernaar, 06-53243529.